Rehber Öğretmenlerin Yıl İçinde Yapması Gereken Tüm Çalışmalar

Pdr veya Psikoloji okuyan her öğrenci “Rehber Öğretmen”lik kavramını kısmen de olsa bilmektedir. Özellikle Pdr bölümü mezunlarının yaklaşık %80’i devlet veya özel sektörde Rehber Öğretmen olarak çalışmaktadırlar. 

Durum böyle olunca öğrenci arkadaşlarımızın sık sorduğu sorulardan biri olan Rehber Öğretmenlerin çalışma koşulları hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Çalışma Saatleri ve Ek Ders

Rehber öğretmenlerin MEB e bağlı tüm okullardaki haftalık zorunlu çalışma saatleri toplam 30 saattir. Bu 30 saatlik çalışmanın 12 saati maaş karşılığı olup 18 saati ise ek ders kapsamındadır. (Ancak bununla ilgili yeni rehberlik taslağında bir değişiklik yapılmış ve 30 saat ibaresi taslaktan çıkarılmıştır. Bu çalışma saatinin 40 saate çıkabileceği şeklinde yorumlanmış ancak netleşmemiştir.)

Tüm rehber öğretmenler anaokulu,ilkokul,ortaokul,tüm lise türlerinde aynı çalışma koşullarına sahiptirler ve rehber öğretmenlerin okullara göre hakları veya çalışma koşulları kanunen değişmez.Fakat okulların ihtiyaçları ve eğitim öğretim şekillerine göre okul idaresi ile birlikte rehberlik servisinin çalışma koşullarında esnetmeler yapılabilir. Örneğin bir okulda 8-2 çalışan bir rehber öğretmen olabileceği gibi başka bir okulda 9-3 çalışabilir.

Fiziki Koşulları

Rehber öğretmenlerin her okulda kendilerine ait bir odası ve bu odada bilgisayar,yazıcı,telefon,pano,masa,koltuk,sandalye gibi temel ihtiyaçları okul idaresi tarafından karşılanır. Bu noktada bazı okulların imkan ve şartları bu koşullarına yerine getirmekte zorlansa da temel ihtiyaç aslında ayrı bir oda yada birimin oluşturulması ile başlanarak yavaş yavaş geliştirilmektedir.

Görevler

Rehber Öğretmenlerin okuldaki idarecilerden farkı öğretmenlik vasfı ile çalışmaları iken öğretmenlerden farkı ise derse girme zorunluluğu bulunmaması ve sınav nöbet görevleri almamasıdır. Rehber öğretmenler iş ve işlemlerinde sınıf rehber öğretmenleri ile koordinasyon kurarak çalışmakta ve gerektiğinde sınıflara rehberlik yapmak için sınıfa girmektedir.

Rehber öğretmenlerin okulun idari yönetimi ile ilgili net bir görevi olmamakla birlikte önleyici ve tamamlayıcı bir işlevi vardır.

Rehber öğretmene özetle derse girmek zorunda bırakılamaz, nöbet ve sınav görevi verilemez idari işler yaptırılamaz.Ancak okullarda zaman zaman rehber öğretmenler bu işleri yapmak zorunda kalabilmektedirler.

Temel Görevler

Rehber öğretmenlerin temel görevleri ilgili yönetmelikleri çerçevesinde çizilen görevlerini yerine getirmektir. Bu görevlerinin başında da öğrencilere danışmanlık yapmak, eğitsel,mesleki ev bireysel rehberlik hizmetleri vermek,öğretmenlerle konsültasyonla bulunmak, öğrencilerin veya kurumun olası problemlerinin öngörülüp çözümlenmesinde yardımcı olmaktadır.

Aşağıdaki linkten yıl içinde bir rehber öğretmenin yapması gereken çalışmaları da incelemenizde fayda var.

Rehber Öğretmenlerin Yıl İçinde Yapması Gereken Tüm Çalışmalar

Leave a comment